To unge designteams vinder konkurrence om at nytænke funktionelle køkkener til 65+ segmentet

Lagt på Find-hvidevarer.dk den 14-07-2013 af Thomas

Nytænkning af køkkener til 65+ segmentet var på programmet da fem designteams mødtes og blev matched med fem businessteams fra Polen, de nordiske og baltiske lande på en intensiv design- og innovationscamp i København fra 1.-5. juli. De fem teams blev vurderet af en bred sammensat jury ud fra kriterierne mest innovativ samt størst realiseringspotentiale.

The Good Life Kitchen vandt for nytænkning med blandt andet implementeret fremtidsteknologi i form af en multifunktionel hjælpende hånd, der kan skrue låg af, flytte ting og bære op til 80 kilo, samt væghængte automatiserede hylder. Living Kitchen vandt for størst realiseringspotentiale. Living Kitchen bygger på ideen om at køkkenet understøtter og gør det nemmere for den ældre selv at lave mad og trives i køkkenet som boligens primære rum.

Designcampen er en del af det fælles nordisk-baltiske projekt StarDust, og samlede godt 85 designstuderende, businessfolk og design-, bolig- og livsstilseksperter fra Danmark, Finland, Sverige, Estland, Letland, Litauen og Polen.
Designcampen har været en succes, udtaler direktør Betina Simonsen fra Innovationsnetværket Livsstil Bolig & Beklædning, der står for campen. Hun fortsætter:

Målet med campen har været at udvikle en række koncepter og prototyper på bæredygtige og multifunktionelle køkkener til 65+ målgruppen, og det har vi fået. Derudover har campen givet nye samarbejdsrelationer både indenfor produktion, distribution og afsætning landene imellem. Vi har fat i et område, der kan bidrage til dansk eksport et uopdyrket marked. Det har producenterne i særlig grad fået hjælp til at komme i gang med, og de har fået nye vinkler på køkkenet og dets brugere 65+ segmentet, blandt andet fordi opgaven har været lagt i hænderne på de unge designere.

Henrik Knudsen, salgschef og partner i det danske firma CompoTeck, der er underleverandør til træ- og møbelindustrien og en af virksomhederne på vinderteamet Living Kitchen, fortæller:
Jeg er blevet meget inspireret af designcampen og mødet med de unge designstuderende. Jeg har fået indblik i designprocessen. Det er nyt for mig, at designere arbejder så analytisk i starten af processen, det er positivt. Det var interessant at få mulighed for at indgå i en synergi med dem og se tilblivelsen af nye koncepter og produkter. Henrik Knudsen tilføjer, at han finder det bekymrende, at så få store danske køkkenvirksomheder har set det potentiale, som designcampen er. Selv fik han en unik mulighed for at etablere en række kontakter til Polen, de nordiske og baltiske lande, som han ikke kunne få andre steder, og som nu skal undersøges nærmere.

Kasper Schwartz på 26 år er udover at være på vinderholdet med Living Kitchen kandidatstuderende på Industriel Design linjen på Kunstakademiets Designskole.

Vi tror helt sikkert, at vores projekt har potentiale, men der ligger en omfattende produktudvikling forude, især hvad angår de tekniske forhold i projektet, som også betyder involvering af diverse virksomheder og leverandører og ikke mindst brugere, siger Kasper.

Det har sydet og boblet i det store værksted på Kunstakademiets Designskole hele ugen. De designstuderende fra de syv lande har alle givet udtryk for, at campen har været en unik mulighed for at arbejde med rigtige virksomheder og rigtige produkter, der har potentiale for at komme i produktion. Og så har indsigten i landenes forskellige opfattelse af æstetik og design givet brugbare og lærerige diskussioner de studerende og virksomhederne imellem.

OM PROJEKTET:
StarDust er en del af det EU-finansierede projekt BSR Stars, Innovation in the Baltic Sea Region (www.bsrstars.se), som i Danmark har deltagelse af Innovationsnetværket Livsstil, Bolig & Beklædning, der hører under Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser.

JURY:
Lone Storgaard, designer, ph.d., Design Concern
Åse Brandt, ergoterapeut, MPH, ph.d., seniorforsker, Socialstyrelsen
Gitte E. Olsen, Sekretariatschef, Ældremobiliseringen
Knud Boel Troelsen, grundlægger af Kvik Køkkener, nu direktør for Boel Living
Heidi Sigvardt, salgsdirektør, Zealand Care A/S
Betina Simonsen, direktør, Innovationsnetværket Livsstil Bolig & Beklædning

Fotos:
Foto: Good Life Kitchen _køkken model_SAM_2137
The Good Life Kitchen vandt for sin nytænkning og for implementering af ny teknologi. Blandt andet en fleksibel multifunktionel hjælpende hånd, der kan bære op til 80 kilo og benyttes til at skrue låg af med. Endvidere er køkkenet forsynet med åbne hylder der kan køre op og ned og på den måde sikre at alle køkkenskåle, tallerkner mv. kan nås.

Foto: Good Life Kitchen_team_IMG_4869
Team Good Life Kitchen vandt for nytænkning af køkkenet til ældre
Fra venstre: Ivar Inkapööl, underviser, Sverige, Krzystof Pelinski, Poland, Leonardas Zilinskas, Litauen fra businessteamet, Jekaterina Stakle, Letland, Triin Kook, Estland, Laurynas Deveikis, Litauen, Jacob Granat, Sverige, Martin Bo Christiansen, Denmark.

Foto: Living kitchen_Sliding board
Et bræt, der mest minder om et træskærebræt, der kan glide hen over køkkenboret, så den ældre undgår løft af tunge ting. Alle hårde hvidevarer er inden for rækkevidde på køkkenbordet og kan let "forsvinde" ned i bordet.

Foto: Living Kitchen_team_IMG_4877
Team Living Kitchen vandt for størst mulighed for realisering af køkkenkonceptet.
Fra venstre bagerst: Martin Pärn, underviser, Estland, Paulius Juknevicius, Litauen, Kasper Schwartz, Danmark, Zahars Znaidjonovs, Letland, Marta Aleksiejak, Polen, Anna Johansson, Sverige, Larissa Frosch, Estland.
Forrest: Inkeri Heikkilä, Finland og Paulius Zemaitis,
Litauen fra businessteamet.